BLOG | NEWS

Facebook Ads VS Google Ads

Facebook Ads VS Google Ads

Facebook Ads dan Google Ads adalah dua platform pengiklanan bayar per-klik. Google Ads menyasarkan kata kunci tertentu dan muncul sebagai hasil teratas dalam carian Google, sedangkan Facebook Ads memaparkan dalam suapan sosial dan disasarkan menggunakan demographic & behavioral information. Setiap platform digunakan untuk melakukan apa sahaja daripada membina kesedaran (awareness) jenama untuk memacu jualan.

Facebook Ads vs Google Ads (Sekali Imbas)

Facebook Ads vs Google Ads: Bagaimana Ia Berfungsi?

Walaupun Iklan Facebook dan Iklan Google adalah kedua-dua platform pengiklanan bayar per klik (PPC), mereka masing-masing sedikit berbeza fungsinya. Iklan Facebook dianggap sosial berbayar; iklan dipaparkan dalam suapan media sosial pengguna. Iklan Google, bagaimanapun, adalah iklan carian berbayar yang dipaparkan dalam hasil carian Google.

Bagaimana Facebook Ads Berfungsi

Facebook, sebuah media sosial dan platform rangkaian dengan 2.3 bilion pengguna di seluruh dunia, menawarkan perniagaan keupayaan untuk mengiklankan dengan iklan bayar per klik (PPC). Iklan-iklan ini dicipta menggunakan platform Facebook Ad Manager, dan kemudiannya dipaparkan kepada khalayak sasaran yang ditakrifkan oleh demografi pengguna, minat, dan corak penglibatan Facebook. Sebagai sebahagian daripada proses penciptaan iklan, perniaga memilih belanjawan iklan, penempatan iklan, dan masa iklan.

Tetapan(Setting) iklan dalam Facebook agak mudah. Seperti yang dinyatakan, iklan dibina menggunakan Pemegang Iklan Facebook mesra pengguna. Untuk membina iklan, klik butang “Buat” pada papan pemuka akaun anda, kemudian pilih format iklan anda, pilih khalayak anda, edit tetapan iklan, dan buat salinan iklan dan imej. Dapatkan arahan langkah demi langkah tentang cara membuat iklan Facebook.

Apabila disusun dengan telit, iklan Facebook dapat menangkap minat pengguna Facebook yang lain. Perlu diingat, bagaimanapun, bahawa ia mungkin mengambil lebih banyak masa untuk menukar Facebook membawa kepada pelanggan kerana mereka tidak aktif mencari produk atau perkhidmatan anda.

Bagaimana Google Ads Berfungsi

Google terutamanya dikenali sebagai enjin carian yang memberikan keupayaan perniagaan untuk mengiklankan pada rangkaiannya dengan iklan bayar per klik. Iklan Google muncul di bahagian atas halaman hasil carian dalam format yang sama dengan hasil carian organik; ia muncul berdasarkan kata kunci yang dicari oleh pengguna dan bagaimana kata kunci tersebut diselaraskan dengan kandungan iklan. Untuk membuat Iklan Google, pengiklan mesti mendaftar untuk akaun Iklan Google, dan kemudian menambah salinan iklan dan maklumat kata kunci.

Di Google, pengguna secara aktif mencari produk atau perkhidmatan tertentu, atau jawapan kepada soalan khusus. Jika anda boleh memberikan maklumat yang tepat yang mereka cari, mereka lebih cenderung untuk membeli produk atau perkhidmatan anda atau melibatkan diri dengan jenama anda. Tidak seperti Iklan Facebook, Iklan Google sebahagian besarnya dicetuskan oleh kata kunci dan istilah carian.

Iklan dibina dalam antara muka Google Ad Manager, yang biasanya dianggap tidak begitu mudah digunakan. Namun, pengiklan dapat dengan cepat membina iklan berasaskan teks dengan membuat Kempen, Set Iklan, dan Iklan individu dengan tajuk dan deskripsi. Dapatkan maklumat langkah demi langkah tentang bagaimana untuk mengiklan di Google.

Seperti gambar contoh diatas:

  1. Carian google adalah “iproperty”
  2. Iklan Google untuk iproperty website terpapar
  3. Iklan Google untuk website www.srx.com & www.mudah.my terpapar.

Ini bermakna owner website www.srx.com & www.mudah.my telah meletakkan kata kunci carian (ads words) adalah iproperty.

1 thought on “Facebook Ads VS Google Ads”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
July 2020
M T W T F S S
« Jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Free Estimation

Request a quote

For fast response, whatsapp us now. Tell us exactly what you need, we’ll get in touch in 24h.