BLOG | NEWS

Kerja Sebagai Seorang Pereka Laman Web

Kerja Sebagai Seorang Pereka Laman Web

Seorang pereka web bertanggungjawab untuk membuat laman web yang menarik dan berfungsi sepenuhnya, tetapi mereka melakukan lebih daripada itu. Sekiranya anda seorang individu yang kreatif dan anda cenderung secara teknikal, sudah tiba masanya untuk mengetahui peranan pereka web dan mengapa mereka memainkan peranan penting dalam dunia perniagaan moden hari ini. Bacalah, dan anda boleh belajar tentang tugas pereka, cara mendapatkan kualifikasi, di mana mereka bekerja, dan apa pandangan prospek kerja dalam bidang ini

Tugas dan Tanggungjawab Pereka Laman Web

Profesional yang pakar dalam reka bentuk web akan mempersembahkan maklumat, membuat kandungan dan reka bentuk susun atur kandungan pada medium web. Ia adalah tugas pereka untuk mengkaji keperluan pelanggan mereka atau matlamat projek mereka yang ditugaskan untuk mereka bentuk imej dan laman web yang akan mencipta pengalaman unik. Skop projek akan bergantung kepada masalah komunikasi yang ingin diselesaikan oleh pelanggan atau status semasa sebuah laman web syarikat. Beberapa tanggungjawab lain termasuk:

  • Menggunakan teknologi asas yang sesuai untuk fungsi laman web
  • Merancang unsur pelayaran
  • Menterjemah keperluan pelanggan dan pengguna ke dalam konsep
  • Menghidupkan jenama menjadi grafik, warna, susun atur dan fon
  • Menggunakan pengekodan HTML untuk susun atur laman web
  • Membentangkan kandungan
  • Merancang untuk pengoptimuman enjin carian dan kedudukan
  • Mengemaskini laman web yang diperlukan

Bagaimana Menjadi Profesional Reka Bentuk Web

Sesetengah pereka web diajar sendiri dan membina portfolio mereka dengan mengambil projek unik untuk diri sendiri atau orang yang mereka tahu. Walaupun menjadi kreatif akan memberi anda kelebihan, anda akan memerlukan kemahiran reka bentuk web yang dipasarkan yang telah anda usahakan dalam program latihan teknikal untuk membina resume anda.

Kecuali anda telah mempelajari semua bahasa dan kemahiran HTML yang anda perlukan sendiri, anda perlu mendaftar dalam program ijazah kolej. Adalah lebih baik untuk belajar untuk Sarjana Muda dalam Reka Bentuk Grafik atau Sains Komputer supaya anda boleh belajar HTML, Design, Layout, Programming, Administration, Graphics, XML, scripts dan segala yang anda perlukan untuk menjadi pereka profesional yang berjaya.

Antara platform yang bole dirujuk untuk belajar untuk mencipta sebuah laman web yang menarik adalah w3schools.com

https://www.w3schools.com/

W3Schools dioptimumkan untuk pembelajaran, ujian, dan latihan. Contoh mungkin dipermudahkan untuk meningkatkan bacaan dan pemahaman asas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
May 2021
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Free Estimation

Request a quote

For fast response, whatsapp us now. Tell us exactly what you need, we’ll get in touch in 24h.